1. ZASTÁVKA CEYBL U12, Žary Polsko

V termínu 27. – 29. září se družstvo U12 zúčastnilo 1. turnaje Středoevropské ligy CEYBL v polských Žarech. Po 5ti kvalitních utkání s týmy z celé střední Evropy si z první ze série turnajů odváží 2 vítězství, 3 porážky a celkové 4. místo. A jak to celé probíhalo?

Páteční brzké ranní vstávání, nalodění do aut a flotila vyráží směr Polsko. Na turnaj odjíždíme vinou nemocí, zranění a dalších (…) relativně v okleštěné sestavě, i přesto odhodláni podávat co nejlepší výkony během turnaje. Nálada v autech dobrá. Candy Crush ságu a Angry Birds střídají jméno-město-zvíře a urputné souboje ve slovním fotbálku. Po cestě procvičujeme polštinu, trénujeme národní hymnu nebo “pleníme” polské benzínky o místní dobroty. Po 5 hodinách přistáváme v Žarech. Hned po prvním vstupu do haly na nás dýchne atmosféra mezinárodního turnaje. Krásná hala polského Swiss Krono Žary, družstva z Německa, Polska či Slovenska. Startu se nemůžem dočkat.  

První zápas náš čeká polská Akademie BM Stal z Ostrova Wielkopolského. Na první dobrou budeme mít výškovou převahu, ale zdání může klamat. Od začátku utkání máme mírně navrch. Turnaj hrajeme po česku tzv. na 5ky, kdy se dobrovolně omezíme střídáním. Chceme se připravit na sezónu, kdy takto hrávat budeme a zároveň rovnoměrně dělíme herní čas mezi všechny aktéry utkání. Po první kvartě držíme 4 bodové vedení, ale soupeř se do poločasu promptně dotáhne. Ve třetí dokonce o fous překlopí misky vah a dostává se do vedení, ale ve čtvrté opět startujeme motory a rychlým protiútokem a dobrou obranou bereme vítězství. Výkon nebyl úplně optimální, ale první špíl na turnaji, první vítězství bereme. MVP utkání Matěj Sládek.  
BCM Olomouc – BM Stal Ostrov Wielkopolski 58:52 (17:13 30:34 46:48).  

Po špílu razíme na ubytko. “Zámek” Chopin Hotel příjemně překvapí komfortem i klidem který nám poskytuje. Večeře “sportovní” řízek s bramborem…, ale co nejsme na olympiádě. Po celém dni na cestě nezbyde na talíři ani ziemniak. A kvapíme na druhý zápas dne zpět na halu.

V druhém utkání nás čeká Basket 4kidz Z. Góra. Z počátku utkání držíme se soupeřem krok a jsme mu rovnocenným sokem. V závěru 1Q nám odskočí po našich chybách, ve druhé kvartě se však zmůžeme a přiblížíme skóre. Závěr druhé čtvrtky nám však opět nevyjde a v poločase jsme –15. V druhém poločase i přes úvodní vzdor ze startu periody nedokážeme soupeři vzdorovat. Setkáváme se novými prvky “basketbalu” a problém na dělají zejména clony soupeře a hra 1v1. V souboji, které jak vyplynulo, byl o 3. místo prohráváme jednoznačně i když výkon byl daleko lepší než v 1. utkání. MVP utkání v našem družstvu Dominik Bačík.  
Basket 4kidz Z. Gora – BCM Olomouc 68:36 (19:11 32:17 53:24) 

Na ubytku slupnem špagety a po náročném dni uleháme k zaslouženému spánku. 1. den basketbalu s bilancí 1-1 bereme. Zatím jsme nic nerozbili, duch F. Chopina straší jen zlobivé děti, my jsme v klidu 😊  

V sobotu zahajujeme až odpoledne. Proto po budíčku a hotelové snídani vyrážíme objevovat krásy místního města. “Táhneme” městem s družinou mladých “chłopaku”. Navštívíme zříceninu zámku, místní svatostánek i zámecké zahrady. Trenér mále skončí v kašně…  
 
“A kdo že to byl Jan Pavel II.?” – že by král nebo řidič? 

“Hledáme cestu do obchodu” – a jak že se to řekne polsky?  

“Když už půjdem do Biedronky?” – místní kultura u kluků nemá na levné polské cukrovinky… 

Třetí zápas na turnaji nás čeká domácí Swiss Krono Žary. Před utkáním u soupeře proběhne nominace, kdy dalších asi 8 hráčů co se nevejdou na soupisku mohutně během utkání povzbuzuje svůj tým. Od začátku se na nás valí válec. Ač děláme, co můžeme, soupeř je lepší a drží otěže průběhu utkání ve svých rukou. Nedá se svítit dneska na ně nemáme. I přesto bojujeme a rveme se o každý míč. Jednoznačné vítězství domácích. MVP utkání našeho družstva Petr Němčík.  
BC Swiss Krono Žary – BCM Olomouc 76:29 (20:8 43:14 59:20). 

Po utkání následují dovednostní soutěže, kde se neztratíme. Soutěžíme se ctí. Kéž by tam spadl jeden dvojtakt nebo jedna šestka navíc, ale nedá se svítit, rychle pádíme na oběd.  

Sobotní večer končím utkání proti německé Akademii Postupim. Od začátku držíme tempo v přechodu do útoku a mírný náskok na soupeřem. Ten se však po půli dobře vrátí do zápasu a činí nám problémy zejména na doskoku. Nevěšíme hlavy, vzchopíme se a vezmeme si utkání zpět do našich rukou. Bojovností a nasazením. Zaslouženě týmovým výkonem vítězíme a připisujeme 2. výhru na turnaji. MVP utkání Jiří Kacálek.  
Academy Potsdam – BCM Olomouc 39:52 (6:14 14:23 32:26) 

 

Poslední večer turnaje už vyhlížíme neděli. Nezbytný team-time a zhodnocení co se nám na turnaji povedlo a nepovedlo. Chlapci to berou a věříme, že to nejde jedním uchem tam a druhým ven. Všehovšudy pozitivní odezva, tak zítra na “bratry” Slováky.  

 

Poslední špíl turnaje nám stojí v cestě slovenský Inter Bratislava. Držíme se chvíli, pak ale fyzická mašina soupeře začne tlačit v obraně a my jen horko těžko přecházíme polovinu. Snaha se nám upřít nedá, utkání nebalíme, ale soupeř je dovednější a fyzičtější. Navyšuje náskok. Postupně nám dochází síly a dostáváme na rozloučenou vícebodový příděl. MVP utkání našeho družstva Jakub Koukal.  
BCM Olomouc – Inter Bratislava 34:90 (5:26 15:48 24:66) 

Po zápase vyhlášení a tiskovka. Do All-star týmu se dostal Lukáš Michálek nebo Peťa Němčík či Tonda Flášar…? Hráčem týmu na turnaji byl vyhlášen Dominik Bačík nebo Jirka Kacálek nebo snad Vinca Michálek…? A není to vlastně jedno? Individuální ocenění jsou sice hezká a vždy potěší, ale nic není důležitějšího než tým. Společně jsme silnější a úspěchy dosahujeme jenom díky spolupráci. Jsme jedna banda, která táhne za jeden provaz a společně “padá i vstává”.  

Na turnaji jsme se celkově umístili na 4. místě. Věřím, že si kluci odvážejí spousty hezkých zážitků a cenných zkušeností, které během sezóny zúročíme. Turnaj nám zároveň ukázal věci na kterých můžeme dále pracovat v tréninku, abychom se zlepšili.  Děkuji chlapcům za reprezentaci klubu, protože dali do každého utkání maximum. Zároveň chci poděkovat i našim rodičům, kteří nám pomohli s dopravou a během všech utkání nám fandili a povzbuzovali nás nehledě na výsledek. V neposlední řadě patří díky i organizátorům ze Žarů, protože se jim podařilo pro kluky přichystat parádní turnaj na který budou rádi vzpomínat. 

A teď dlouhá cesta nazpět. Měníme kurz a vracíme se přes oblasti Polska nedávno zalité povodněmi. Smutné obrázky nám ukazují, že jsou daleko důležitější věci než basketbal… už jen pár hodin a jsme doma…  
 
Rádi vracíme děti rodičům a na chvíli jdem odpočívat. Ale jen na chvíli, protože je na čem pracovat, což nám turnaj krásně ukázal. Budeme pracovat v tréninku abychom se na naší společné cestě zlepšovali a bavili se basketbalem 😊  

Fotky z turnaje od pana Peciny: https://eu.zonerama.com/lukaspecina/Album/12121606  (speciální poděkování) 
Výsledky turnaje: https://www.ceybl.eu/cs/vysledky/6/24/108/0