76ers z Heyráku postupují do playoff!

 

Philadelphia 76ers v letošní sezóně NBA nabrala dech. Po třech úvodních porážkách se dokázala zvednout a vyhrála pět z posledních šesti utkání, přičemž jedinou porážku s Houstonem prohrála o pouhý jeden bod. V řadách Filadelfie letos nastupují letošní jednička draftu Markelle Fultz, loňská jednička draftu Ben Simmons, urostlý kamerunský pivot Joel Embiid anebo chorvatské křídlo Dario Šarič.  Družstvo postavené na mladících s velkou dávkou potenciálu tak možná letos dá zapomenout na roky strádání v předešlých ročnících a vybojuje playoff.

Zatímco Philadelphia 76ers z Heyráku v juniorské nba lize válí…

dnes v Opavě si zajistila účast v playoff bez ztráty kytičky a do vyřazovacích bojů vstoupí s bilancí 8-0. Postup kluků a holek ze ZŠ Heyrovského v Olomouci se rodil poměrně snadno. V prvním hrací kole Divize F – Slezsko v Opavě jsme si poradili se všemi třemi soupeři. Toronto Raptors ze ZŠ Pokorného, Ostrava jsme v našem úvodním střetnutí porazili 50:32. V druhém zápase jsme narazili na ZŠ Vrchní z Opavy, alias Boston Celtics. I tohoto soupeře jsme dokázali zaskočit dobrou obranou a zvítězili 59:22. Poslední zápas prvního hracího kola jsme opět nezaváhali a ZŠ PORG z Ostravy doklepli 41:20.

Po třech úvodních zápasech se druhé hrací kolo základní části přesunulo do Ostravy. I zde se Sixers ze školy pod nemocnicí dařilo. V prvním špílu jsme vyzvali ZŠ Otickou v barvách Brooklynu Nets. Po poločase překlopili misky vah na naši stranu a vyhráli 46:24. Následovalo utkání s Bostonem. Celtics bojovali ale na výhru to nestačilo. Podlehli Philly 16:62. Závěrečný zápas jsme sehráli s Raptory z Toronta. Dinosauři odolávali našemu tlaku těžko a po uběhané bitvě si Philadelphie připsala 6 vítězství v poměru 42:12.

Dnešním dnem vyvrcholila základní část v Opavě. V prvním zápase po příjezdu do krásné haly ve které hrávají opavští muži, jsme se střetli ze starými známými z New Yorku Knicks (PORG Ostrava). Po ospalé první půli jsme dokázali bojovností a zarputilostí urvat sedmou výhru 58:39. Mezi zápasy proběhla mezi našim hráčem a hráčem New Yorku gymnastická challenge, ve které nutno přiznat měl ostravák navrch. Dotočit salto vpřed na nohy bez trampošky či můstku, trumflo i Šimonův přemet. Naše vystoupení v základní části jsme zakončili výhrou proti opavskému Brooklynu 46:38, vyhráli tak všech osm zápasů v hlavní části a zajistili si účast v konferenčním finále 22. 11. v Brně.

Herně i bodově táhl 76ers Kuba Š., který byl chvílemi téměř k nezastavení, nicméně hodilo by se mu občas hrát s chladnou hlavou, neoplácet fauly a nekibicovat spoluhráče. Parádně se také uvedl Mety, který drandil pod oběma koši, jen by mu neškodilo ubrat slziček na hřišti. Dál Heyrák vzorně reprezentoval i Marťas V., který chytrými přihrávkami zásoboval spoluhráče. Šimon s Honzou B. neohroženě vyváželi míče, Saša s Adamem zase poctivě pracovali v obraně.
Kuba B., Vojta K. a Toby využili herní prostor na hřišti a ideálně zapadli do vítězné mozaiky. Zkušenosti sbírali naši nejmladší Kuba G. s Lukem. V neposlední řadě se výborně předvedla také naše děvčata Dominika, Lena, Sába a Lucka, která vzorně sekundovala olomouckým baskeťákům. Lucka si za svůj bojovný výkon v Ostravě dokonce odnesla cenu MVP pro nejužitečnější hráčku.

Při ohlédnutí za základní části ji nelze hodnotit jinak než na výbornou. Jak v Ostravě, tak v Opavě, kde probíhala hrací kola proběhlo vše na jedničku. Organizátoři se postarali o bezproblémový průběh první várky utkání, vyšli nám vstříc s časy příjezdu a vše „klapalo“ jak má. Za což jim patří velký dík. Musím pochválit také p. učitelku Kratinovou, která absolvovala s družstvem všechny tři výjezdy, zajistila organizaci výletů a nese lví podíl na postupu do playoff. Bez ní by to nešlo.
Nejdůležitější je však, že se děcka hýbou. Mají možnost, reprezentovat školu v něčem co jim jde, cestovat s kamarády po republice, potkávat se s baskeťáky z jiných části Česka, popularizovat mezi spolužáky tuto krásnou hru s oranžovým nesmyslem a hlavně bavit se pohybem.  A o to přeci jde, hrát si, bavit se a užít si spoustu zábavy a legrace 🙂

#jrnbacz